City Prohibits Parking along Public Roads to Increase Corporate Profits of the Hamilton Conservation Authority

Yesterday, I walked along one of my favourite hiking trails that begins at the entrance to the Dundas Valley Conservation Area (DVCA) located at the end of Lions Club Road. I have done this for at least three decades.


Last year’s Google Earth picture

Cars have always parked at the end of the Lions Club Road. A small parking is, or rather was, located just before the entrance to the wooded area. It did not bother anybody, as this was the very end of a gravel road and there was no through traffic and no residences around or pass that point.

End of Lions Club Road and entrance to the DVCA (Last year’s picture – GE street view)

There was no parking prohibition along, or at the end of the Lions Club Road, with the exception of a short, about 90 meters long stretch west of the entrance to the Canterbury Hills Camp.


Former “No Parking” zone (red) along the Lions Club Road, prior to this year’s changes.

Now, we have “No Parking” signs along the entire length of the Lions Club Road, including the old parking area at the end of the road. Why this change? What happened? There is no objective justification for it. There is, however, a very clear explanation.

The Hamilton Conservation Authority (HCA) did not like the fact that people were just walking into the woods, after leaving their cars outside. Since last Fall, they have constructed a new parking lot, inside the conservation area. They have placed barriers and fee collecting machines at the entrance. Simultaneously, the City has implemented parking prohibition along the Lions Club Road in order to force people to use the paid HCA parking service.

Lion’s Club Road does not belong to the Hamilton Conservation Authority. It is a public road, built and maintained with the taxpayers’ money. The parking prohibition was not dictated by any traffic related necessity. Since the parking fees at the DVCA have increased at least threefold within the last several years, this  was a significant money grab by the HCA. The City should have stayed out of this, instead of turning a public road into a tool increasing profits of the HCA at the expense of the taxpayers.

One can say, “If you want to enter and use the conservation area, you should pay for it.” It would make sense, if the entrance fees applied equally to all visitors. This, however, is not the case. According to the HCA policies, people walking into the area don’t have to pay entrance fees. Only people coming with cars have to pay. With the introduction of no-parking zones around the entrances to the DVCA, the city has effectively discriminated against those of us who live further away. While nearby residents can simply walk to the conservation area and enter it for free, other Hamiltonians have to pay for essentially the same recreational opportunity. This is a wrong solution. I suspect that it is also illegal, as it favours some people and discriminates against others on the basis of their location. [“Favour: – support that is given to one person or group and not to others, in a way that does not seem fair.”]

And what about those taxpayers who just want to park there without entering the conservation area? Why should this opportunity be eliminated? Isn’t this a public road?

This is not an isolated example. I have seen the same parking prohibition signs along Hamilton’s public roads surrounding other facilities and areas maintained by the HCA.

The key question here is this: Who should benefit from public roads built and maintained with the taxpayers’ money? Should they benefit the HCA at the expense and inconvenience of the taxpayers? Or, should they benefit the taxpayers? I think that the answer to this question is obvious and the policies of the City should follow the same logic.

Finally, I want to point to one more aspect of this situation. Dundas Valley Conservation Area is not large. It is merely 8 km long and, on average, 3 km wide. Due to the presence of wildlife and due to its unique ecosystem, it has always been protected from intrusion of development and traffic. This protection has now been compromised. Following its desire to make more money, the HCA has built the new parking lot inside the boundaries of the conservation land, in the forest located 600 meters from the entrance. This is bringing traffic, noise, and pollution to the very heart of the area’s ecosystem and wildlife habitat. It is a solution that contradicts the mission and stated goals of the HCA.

Advertisements
This entry was posted in Ancaster, Conservation, Dundas, Dundas Valley, Dundas Valley Conservation Area, Hamilton, Hamilton Conservation Authority, Recreation, Wildlife. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s